Monday, August 6, 2007

Isojärvi kansallispuisto

A venit vara inapoi (in iulie a fost plecata). Am sarbatorit cu o iesire in peisajul tipic finlandez. In 2 masini produse in anul curent (deci putin poluante) conduse de Bulgarian Drinking Team am pornit catre parcul national lacu' mare - Isojärjvi kansallispuisto. Atat de mare ca abia se vede pe harta. Inarmati cu diferite feluri de carne, bere si rom am gustat, in salbaticie, din civilizatia si bunul simt care se vede la tot pasul in tara asta.


(© Misho)

(© Misho)

Am ajuns in parc si am inchiriat singurele 2 barci disponibile cu 7€/zi/barca.

(© Misho)

Nu campam oriunde, ci pe o insula unde speram sa fim numai noi. Si fiind singurele barci de inchiriat avem mari sanse sa se intample asa. Uitasem ca finlandezu' obisnuit detine barca cu motor.


Ui ce mandru vaslesc, cu o mana, cu doua, fara maini... se mai vede Giaccomo, ze italian, care ne-a gatit niste specialitati italiene si de la care am invatat ceva, care se intalneste cu mine o sa guste.


Misho, Vlado si Lubka


Ziua trece pe nevazute, intr-o atmosfera de voie buna si stomace pline de carne la gratar, totul stropit, bineinteles, cu beri.


Au un sistem prea decent. Ajungi pe insula si acolo gasesti vatra de foc, cu gratarul din dotarea lor pus la dispozitia tuturor. In plus este magazie cu lemne gata taiate, topor si fierastrau si buda cu hartie igienica. In schimb, pacat de ei, friglandezii saracii. Nu mi se pare deloc ca s-ar distra. Nicidecum mai bine ca noi in Romania sau noi aici. Am fost cu ei la chefuri si la cabana. Bine, i fain, sauna, beri, carnati. Da, carnati. Cam atat. Altceva nu stiu. De data asta au debarcat multi si marunti dintr-o barca cu motor pa insula "noastra". Si-au cerut frumos voie sa-si puna la prajit carnatii. Si ce vad: cand era flacara mai mare, astia pun grataru' si da-i cu carnatii pe el. S-au carbonizat in 2 min, astia i-au mancat, s-au plimbat 2m pe insula ca erau afine si gata. Apoi au plecat asa cum au venit in barca lor cu motor. Probabil au mers acasa si au povestit ce aventura au avut printre niste barbari care vorbeau o finlandeza stalcita si o engleza la fel.

Aici se prajesc niste frigarui ca acasa. Pe jar, asa cum trebuie si pe gratarul parcului national.


Printre altele, am o slabiciune pentru lacul si barca in care ma aflu sorbind dintr-o bere in aerul racoros al serii. Asa ca mi-am indeplinit dorinta. Si dorinta de a fi pozat :)





(© Misho)

Apusul ne da infinite motive de a-l poza...


Si aici o alta viziune a mea asupra apusului.


Nu am acest microb. Nu vreau sa omor bietii pescuti care se uita la mine cu ochii aia...


Am reusit cu greu o poza cu toata lumea.


Drumul inapoi e lung, trebuie sa facem 2 ture cu barcile sa-i aducem pe toti.


Un lac parasit


Ca sa nu fie totul perfect (bine, pe langa ca nu sunt munti) am aflat si cat costa amenda pentru depasirea vitezei (nu pe pielea mea)... pot sa va spun ca e pe bune: o treime din salar. Nu stiu cum îi amendeaza pe strainii care nu lucreaza aici, pentru ca lor nu le pot afla salarul.

4 comments:

Traian Brad said...

Mexicane, dar batar o chitara ati avut? Sau fratii de la Sofia au avut un casetofon cu muzica traditionala bulgareasco-orientala? :))

Vezi? Nici nu pute fratioare. Ti-am mai zis eu. Ca la noi - la nime! Dar ma rog, daca iti place comoditatea si pseudocivilizatia de acolo, nu ai decat sa ramai, in vreme ce noi merem in muntii nostri, facem un foc unde ne taie capu, tot acolo ne punem cortul (pe gratis), cantam si bem pana in zori.

bafta,

Wolfdance said...

1. Fratie, daca nu esti tu, nime altcineva nu canta la chitara.

2. Pune cortu unde vrei si fa focu unde vrei in rezervatia din Retezat... sa o vad si pe asta. Noi am fost intr-un parc national, tine cont de asta.

Kiki said...

Cu riscu' de a ma repeta , ai un blog absolut senzational...iti citesc "post"-urile ca si cum m-as uita la un serial...
In alta ordine de idei, nu ma pot abtine de fiecare data sa nu admir civilizatia...sau nu..nici macar civilizatia...ci mai degraba bunul simt care se pare ca e o regula si nu o exceptie acolo....si apropo de "comentariul" de mai devreme....am fost recent prin niste locuri absolut superbe prin RO ...ce mai...un adevarat paradis.....dar am fost trezit repede de gramezile de peturi si badoage de bere lasate aiurea, si de manelele date la maxim din cortul asezat la vreo 200 m mai incolo....asa ca te invidiez la maxim....
Pozele sunt bestiale

Anonymous said...

Mda, mi se face dor de "Friglanda" dupa cum frumos si nostim o numesti...Am citit de dimineata toate comentariile tale despre minunata viata pe care o duci acolo...Am avut si eu norocul sa vizitez Turku si sa fac excursia cu Silja Line in Stockholm chiar anul asta de Paste. Pacat ca era putin cam frig si batea vantul cam tare....
Mi-e dor si de prietenul nostru Jouko care a trebuit sa nu mai vina pe-aici in frumoasa Romanie la job, deoarce boss-ii lui au considerat ca parteneriatul cu romanii nu e ceea ce cam vor ei de la niste proiectanti de vapoare , fie el si Genesis , cea mai mare nava de croaziera din lume care se va face in santierul naval din Turku...
Peisajele sunt minunate si chiar nu am apucat sa vad si eu minunatia de padure finlandeza , dor nu se stie , poate voi reveni vara viitoare si voi face si eu un gratar acolo si voi bea si eu Karhu sau Koff admirand faimoasele noti albe.
Cam atat ca ma apuca dorul si nostalgia...