Friday, November 11, 2011

Cea mai avansata tara din Europa?

Ein Land, ein Volk, ein Führer! Saracu Führer, pun pariu ca in vremea lui treaba mergea.
Asa stau io filtru de aer al motorului Europei si observ ca-i cam infundat. Poate trebe curatat sau reconditionat cumva. Da' las' ca mi-am luat actiuni la primarie, si probabil o sa mai iau, pana am dreptul sa particip si eu la vot (a se citi amenda de parcare si exces de zel al polizei... Scheisse Polizei).

Nu ma plang, a nu se interpreta gresit, dar ma asteptam ca treaba sa mearga mai bine si mai repede. Si telefoanele sa functioneze, nu sa fie ca acuma 10 ani la noi... dar e cam asa: sun, intra mesageria de vo 2-3 ori si abia apoi suna si telefonul... incep sa fiu multumit ca am semnal in casa, nu ca alti colegi... la banca nu pot mere oriunde, doar la filiala unde am deschis contu... la retragere de bani de la ATM tre sa ai grija ca altfel platesti comisioane deloc neglijabile... nu poti plati peste tot cu cardu!!! asa ceva... dom'ne, am si uitat ca exista.

Totusi sa nu ne grabim cu concluziile, suntem in DDR. Poate ca "in vest" merge treaba brici. Asa cum ar trebui. A, si sa nu zic, desi firele-s trase demult, dureaza cam 3 sapt pana imi instaleaza internetu acasa. Si sa nu va zic cat costa internetu ala. Este si mai ieftin, 16Mbitzi la 20euro. Cam asta-i cel mai ieftin. Dar unde stau eu (destul de central as zice) nu se poate. Adica se poate, dar max 6Mbitzi. Sau se poate si altfel, dar numa de la o anumita firma (Deutsche Telekom, care cica are monopol pe fire ?!? cum dracu? monopol? in capitalism?). Si costa de numa! Parca si la noi deja s-a scapat de toate monopolurile astea in telecomunicatii.

Si bineinteles, ca peste tot in tarile civilizate, exista taxa RTV. Pe care nici germanii n-o platesc, citez din vecinu care s-o mutat deodata cu mine: de ce s-o platesc? Cand vin ei sa te caute (adica 9-18) eu sunt la lucru si oricum n-au voie sa intre-n casa. O sa-i urmez exemplul. Sa vad cat tine. Si oricum nu deschid usa decat daca aveti programare dinainte. Dar si asta cu taxa asta exagereaza: deci daca ai radio (chiar si la telefon, la masina sigur ai), tv-tuner, sau te uiti la filme pe net, atunci tre sa platesc taxa. De aceea voi invata die Steuer hintergehen.

Si bineinteles, tot turcul care vinde ceva vrea sa te fure. In afara de ala care face döner. Ala mi se pare chiar ieftin si mai bun ca la Stambul. In rest, orice rahat mi-am cumparat si nu era de la un om german, a fost praf, neutilizabil, de aruncat. Oare mi-am invatat lectia?

Bineinteles, odata cu instalarea internetului, peste 10 zile (si a telefonului fix, pe care nu l-am vrut, dar in marinimia lui, poporul german ni l-a oferit GRATIS), multe din neajunsurile inceputului se vor estompa si vor fi uitate in negura... lunii noiembrie.

Sa vedem ce mai urmeaza.

4 comments:

Kiki said...

aproape ca am un zambet rautacios de satisfactie in coltu gurii :). Vis-a-vis de conditiile "de dincolo" de care tot aud, desigur, nu ma bucur de micile tale neajnsuri. Muhaha. Oricum astept oarecum sa vad cum iti evolueaza perceptia despre Jermania :)

ggl said...

Aşa. Cum se zice naşpa pe germană?

Dan said...

Radule, de astea puteam eu sa iti zic. In Munchen in 2005 era si mai mare bataie de cap. Aia din orasele mari din fosta DDR (Berlin, Leipzig, Rostock , Dresden, Magdeburg) inca is mai "cocolositi" decat cei din fosta RFG.
Problema e nu ca ii ajungem noi din urma pe ei, ci ca un piiiic, un pic (comparativ cu anii 80-90) o iau ei in jos.

Pita said...

aaaa! cum sa nu-tzi platesti taxele (gen TV)? Ca de obicei, naravurile proaste se prind cel mai repede. Foarte trist! sper sa-tzi revizuiesti atitudinea fata de tzara adoptiva.