Monday, March 12, 2007

Un weekend romanesc

Weekend-ul trecut a venit Tudor in vizita la Tampere. Am vorbit romaneste asa mult incat m-am simtit ca in Romania (o Romanie utopica, mai civilizata si mai de bun simt).
Ca tot vorbim de civilizatie, uite primul lucru pe care-l vede Tudor in apa din centrul satului: o bicicleta. Ne uitam mai atent si vedem mai multe. Numaram vreo 5. Sa fie o noua forma de arta? Infrumusetarea paraului cu biciclete. E gratis si la indemana. Oamenii isi parcheaza bicicletele afara si nu sunt legate de nimic. Oricine le poate lua si arunca in apa. Evident asa s-a si intamplat, cu siguranta intr-o vineri sau sambata seara cand tineretul reuseste sa se "inveseleasca", desi nimeni nu are voie sa le dea alcool. Hahahaha... nimeni... si ei nu stiu cum sa faca rost... yeah, right!









De vanzare Ninja incepand de la 6.5€. Sau 3 bucati la zece mii.









Aici suntem in fosta fabrica Finlayson, langa, se lauda ei, primul muzeu al spionajului din lume.
http://www.vakoilumuseo.fi/englanti/index.htm












Pentru vizitatorii orasului Tampere, servim specialitatea casei: tamperelainen. Adica niste carnati negri cu gem. Combinatia finlandeza fatala. Putini oameni pot manca tot, nu stiu de ce e meniul recomandat pt turisti? Poate nu mai vor turisti... Tudor sigur nu mai mananca asa ceva a doua oara.









Bineinteles ca ne-am dus in Näsinneula. Toti cititorii fideli ar trebui sa stie deja ce e asta.
Se vede gheata pe lac. O gheata pe care eu personal nu as trece, decat atunci cand viata si-a pierdut sensul. Oricum aici se gasesc destui curajosi. Astept sa aud bilantul din primvara asta, pentru ca in fiecare an e la fel, lectia nu e invatata, si platitorii de impozite se duc pe... apa sambetei.




































Au multe cuvinte care pt ei inseamna una, iar pt noi alta. Inca un exemplu graitor.









Duminica, ne trezim cu greu (hangovered) si iesim la "recuperare" pe lacuri. Alte lacuri, a caror suprafata inspira incredere, cel putin mie, desi eu stau pe o stanca din lac.


















Totusi frica de a umbla pe lac... vorba aia kk pe tine de frica...












...ne face sa mergem mai mult pe poteca de langa lac.


















Tudor e in autobusul catre satul lui, soarele apune dupa un weekend si dupa un lac.









Urmeaza Tampere Film Festival sau cum sa cheltui 10€ si nici macar un somn sa nu prinzi. Citind asta http://en.wikipedia.org/wiki/Tampere_Film_Festival afli ca in 1991 a castigat un film romanesc.

Castigatorii 2007:

  • un film sarbesc (Milan) despre deja prea fumatul razboi si avioanele NATO, drama personala... moarte;
  • animatie din Brazilia (Tyger) cu 3 oameni ce misca un tigru urias peste un oras cu zgarie nori si oameni care se transforma in animale si insecte. De neinteles pentru profanul Wolfdance;
  • film din Finlanda despre 2 minori care asculta heavy metal (chiar asta era numele filmului, Heavy Metal), fumeaza, beau si injura, cu toate consecintele;
  • animatie din Anglia (Dreams and Desires - Family Ties) oribila si alt cuvant care inca nu s-a inventat pentru a descrie ce se intampla acolo. Nu pot sa-mi exprim scarba despre ce am vazut, insa cred ca "societate occidentala decadenta" spune multe;
  • alt film finlandez (No Man Is An Island) despre cat de singur e finlandezul de rand, cu un mos si o baba. Baba e o voce in telefon. Mosu e ocupat sa scrie un testament, insa nu are nimic decat un citat: In the beginning Man created God.
Site-ul oficial: http://www.tamperefilmfestival.fi/2007/eng/index.htm

No comments: