Monday, November 21, 2011

Sans Souci Potsdam

Cum duminica totul este închis (în afară de restaurante, bineînteles), am tras o fugă până la Potsdam să vedem cum se relaxa Frederic cel Mare la... Sans Souci. Un fel de Versailles sau Schönbrunn.Parcarea plină. Frig și înnorat. Atmosferă aproape gotică, cladirile rococo, din câte am înțeles.

Încercarea asta de poză hdr mi se pare potrivită pentru început

Fără griji...

Pe treptele unde odinioară pășea cel de la care Napoleon a luat lecții de tactică



Moara palatului
Modernul se îmbină și aici cu trecutul glorios, poză din moara palatului


Un vultur peste sat, tot din moară. Singurul loc unde am plătit 2.5EURO ca să urcăm. În rest nu ne-a cerut nimeni bani, dar nici în castel n-am intrat că părea închis.


Și când am văzut astea... adică ești german, punctual, lucri perfect... dar nu poți scăpa de o amărâtă de cârtiță? Păi dacă vedea Frederic asta cred ca îi tragea în țeapă, nu?


Multe statuiete, peste tot, pe ziduri, deasupra clădirii. Astea-s pe Orangerie. Înăuntru cresc portocali.


Statuile de aici sunt negre. Știe cineva de ce?


Drachenhaus. E ceva restaurant înăuntru, meniul costa 28EURO, 3 feluri de mâncare.


Belvedere


Neue Palais, construit de Frederic ca să se dea mare, să arate ce poate Prusia, deși tocmai ieșise cam șifonat din războiul de 7 ani. Război care pare că a început din bătaia pe colonii.


Aici sunt la balconul Universität Potsdam, salutând supușii (imaginari) care nu conteneau cu uralele. Tovarăși, așezați-vă liniștiți!


Un lac cu 2 tipuri de plutitoare


Sans Souci văzut de jos. Acolo creste viță de vie. Cică arată la fel ca la 1900.


Tot aici la Potsdam s-a semnat și tratatul de pace după al 2-lea război mondial, dar nu am mai avut timp să găsim și locul ăla. Aici se întunecă la 4. Mare diferență față de Frigland nu văd la lungimea zilei.

Și așa, neajunsurile începutului dispar încet încet, și începem și noi să ne bucurăm de ce-i pe aici. Până data viitoare... Tschüss!

3 comments:

Traian Brad said...

Doua explicatii dintre care prima posibila (decat), iar cea de-a doua este sigura.

1. Cred ca aceste cartite (Talpa europaea) sunt protejate. Dar nu, ca tocmai m-am sfatuit cu tanti Vichi (http://en.wikipedia.org/wiki/European_Mole) si zice cucoana ca animalul este Least concern. Asa ca si eu ma mir cu de poporul germanic si prieten nu a fost inca in stare sa il de-a afara de la Sans Souci.

2. Plutitoarele de pe lac sunt de un singur fel (Anas platyrhynchos), decat ca cele mai colorate sunt masculii (ratoii), iar cele mai terne sau pamantii sunt femelele (adica ratele). For more info: http://en.wikipedia.org/wiki/Mallard

hai pa

Anonymous said...

cred ca daca statuile sunt din piatra, de orice fel, s`au innegrit de la industrializarea excesiva din zona. arhidrida sulfuroasa innegresc piatra. :) daca asta nu e, nu sciu ce o fi, ulfdiens draghe!:) cius!

ggl said...

Cică singura metodă eficientă să scapi de cârtiţe e să le prinzi.

http://molecatchers.com/mole_control.html

Deşi colega mea are un motan care prinde şerpi şi cârtiţe.