Thursday, October 20, 2011

Berlin - der Anfang

Am ajuns si la Berlin. Am zis sa scriu cat de repede pot niste impresii, pentru ca mai tarziu o sa le uit. Oricum am trecut deja prin multe si diverse stari de spirit, incat nu le voi putea impartasi pe toate. Si nu prea am timp, nu stiu de ce.

Cand am ajuns am avut cazarea asigurata, ceea ce a fost un lucru bun. Nu foarte obositi, dupa doar 4-5 ore de calatorie, am mers repde la un magazin sa ne cumparam de-ale gurii pe 3 zile ca urma ziua unificarii Germaniei, deci totul era inchis. Unele-s mai ieftine ca la Cluj, altele mai scumpe... mai ieftine sunt: laptele, pita, wiskey, berea nefiltrata, apa, unele fructe, ardeii, cam atata imi aduc aminte acuma.

Cu returnarea ambalajelor am avut o mica surpriza, am fost la aceeasi firma de magazin (REWE) si nu a vrut sa-mi ia chitanta pe ambalaje pentru ca era de la un magazin REWE de pe alta strada. A doua surpriza a fost cand am varat sticla acolo in aparat (la Netto Discount), am apasat butonu verde, si chitanta mumu... se terminase hartia fix la fraieru din Romania.

Apoi o mai fost o faza faina, cu autobuzu. Am un abonament cu care poti mere pe orice transport in comun pe zonele A si B in Berlin. Ma urc io fericit in autobuz, il salut frumos pe sofer si ma car sa stau jos. Dupa o vreme am observat ca fiecare om care se urca ori isi cumpara bilet de la sofer, ori ii arata abonamentu... oare pe mine de ce m-o lasat sa urc numa' asa? Vitun turisti.

La capitolu impresii despre Berlin, nici nu stiu, e prea devreme. Ce descrie cel mai bine Berlinu acuma (stiam de la Kuki deja, inainte sa vin) e: under construction. Si stiu ca intr-un oras mare niciodata nu se termina, tot timpu e ceva de facut. In rest... am gasit si pistele de biciclisti, ca nu e chiar ca-n filme, adica nu sunt peste tot. Dar oricum soferii au mare grija de noi, biciclistii. Ma lasa sa trec si pe rosu. A da, si despre bicicleta, am zis ca-mi iau una ieftina ca daca-o fura sa nu-mi para rau. Am luat-o de la un spaniol, o mers 2 zile, am dus-o la reparat, o zis ala: kaput asa ca a trebuit sa-mi iau una mai scumpa, de la un german, cu contract, serie, tot tacamu. Si asta mere brici. Macar am invatat de la cine sa cumpar.

Si am mai fost la Floh Markt, un fel de piata de vechituri (Flea Market), unde gasesti toate maruntisurile din Germania. E fain sa te plimbi prin el, chiar daca nu iei nimic, sau iei doar o basina de 1euro. Oamenii zambesc si sunt politicosi, e o placere sa discuti cu ei.

Brandenburg Tor

Era ceva festival acolo la Brandenburg Tor si am mancat o gramada de curry wurst
 Reichstag, de vizitat, inca n-am fost in el, astept turisti in vizita sa mergem deodata.
 Berliner Dom, care cica o ars si asa o vrut ei s-o lase, sa se vada urmele
 O panorama spre Unter den Linden de pe balconul apartamentului temporar
 Böö!
 Micul dejun ca-n studentie, 6 oameni pe metru patrat
 Desi arata ca-ntr-un parc puscat, asta e la o bere cu colegii in Alexander Platz. Si inca un lucru altfel: aici cand cumperi berea si-o bei la terasa iti iau aia 2euro garantie pe halba. Aici sa se fi inventat hotia?
 Prin Floh Markt, cu soarele in ochi

Cam atat pentru azi. Ma gandesc sa scriu un post dedicat zidului Berlinului, asa pentru cultura mea generala si pentru ca merita. Tschüß!

3 comments:

ggl said...

Deci de-ti palce halba poti sa te cari direct cu ea. Fain. Acolo la Brandemburg tor nu era Checkopoint Charlie?

Meri fa-ti poza la Checkpoint Charlie, pana mea.

Wolfdance said...

Am fost deja la checkopint Charlie, este si poza, dar o pastrez pentru postul despre zidul Berlinului. Cred ca se potriveste mai bine acolo :)

Ferdinand said...

Mă, să ai grijă să fii și tu politicos și zâmbăreț cu omenii de acolo, da?!