Thursday, June 26, 2008

Olavinlinna sau castelu lu' Olaf

Actualmente situat in oraselul Savonlinna, castelul a fost construit de domnul Erik Axelsson, un tip din Danemarca (da' fiindca si atunci tarile nordice aveau ceva intelegere, castelu era suedez de fapt) incepand cu anul 1475 ca punct strategic impotriva ideilor expansioniste ale mamei Rusia. Ni s-a explicat ca era o minune in vremurile alea cand pe aici nu traia mai nime' si cand veneai tu, ca respectabil cetatean rus, sa jefuiesti nimicu care era aici si vedeai castelu' ti se cam facea pielea de gaina. Oricum cica l-au si cucerit o data (1743) dupa lupte seculare, adica fo 2 luni asa... si dupa o vreme s-o plictisit si s-o carat.

Numele lui inseamna Castelu lu' domnu' Olaf, care a trait cu fo suta-doua de ani inaintea construirii si care a devenit sfant ca multi altii, desi in timpul vietii a produs nenumarate victime umanitatii.

Pentru cei cu buzunaru larg este posibila vizionarea castelului din hidroavion. Imi pastrez aceasta posibilitate pentru mai incolo.
Aici is io, tata si mama vikingilor, cu domnu Olaf din care nu se vede nimic decat armura.
Castelu i construit pe o insula si podu ca sa intri i numa pt turisti. Prin unele camere, in castel, piatra stancii iese prin podea, da' asa o vrut ei sa-l faca.



Cea mai mica orga din Frigland. Ca asa ne-a explicat: fiecare castel tre sa aiba ceva: cea mai mare orga, cea mai tare orga, blablabla... no bine, asta o are pe cea mai mica.
Mini tunu asta nu era pt macelarit dusmanii, nu, era pentru semnalizat diverse...
Asta era pentru dusmani, cu dedicatie.
Aici se vede contributia fiecarui stapanitor al castelului. De exemplu partea rosiatica de caramida a fost construita de rusi.

(thanks to Stane)
Iesitura aia din turn i buda. Foarte igienica pentru castel.
Si in incheiere, vedere din buda.

1 comment:

blauer Wolf said...

tout simplement...J'ADORE cette photo(la dernière)!! pas moins pourtant le style de la composition ;)