Monday, November 21, 2011

Sans Souci Potsdam

Cum duminica totul este închis (în afară de restaurante, bineînteles), am tras o fugă până la Potsdam să vedem cum se relaxa Frederic cel Mare la... Sans Souci. Un fel de Versailles sau Schönbrunn.Parcarea plină. Frig și înnorat. Atmosferă aproape gotică, cladirile rococo, din câte am înțeles.

Încercarea asta de poză hdr mi se pare potrivită pentru început

Fără griji...

Pe treptele unde odinioară pășea cel de la care Napoleon a luat lecții de tactică



Moara palatului
Modernul se îmbină și aici cu trecutul glorios, poză din moara palatului


Un vultur peste sat, tot din moară. Singurul loc unde am plătit 2.5EURO ca să urcăm. În rest nu ne-a cerut nimeni bani, dar nici în castel n-am intrat că părea închis.


Și când am văzut astea... adică ești german, punctual, lucri perfect... dar nu poți scăpa de o amărâtă de cârtiță? Păi dacă vedea Frederic asta cred ca îi tragea în țeapă, nu?


Multe statuiete, peste tot, pe ziduri, deasupra clădirii. Astea-s pe Orangerie. Înăuntru cresc portocali.


Statuile de aici sunt negre. Știe cineva de ce?


Drachenhaus. E ceva restaurant înăuntru, meniul costa 28EURO, 3 feluri de mâncare.


Belvedere


Neue Palais, construit de Frederic ca să se dea mare, să arate ce poate Prusia, deși tocmai ieșise cam șifonat din războiul de 7 ani. Război care pare că a început din bătaia pe colonii.


Aici sunt la balconul Universität Potsdam, salutând supușii (imaginari) care nu conteneau cu uralele. Tovarăși, așezați-vă liniștiți!


Un lac cu 2 tipuri de plutitoare


Sans Souci văzut de jos. Acolo creste viță de vie. Cică arată la fel ca la 1900.


Tot aici la Potsdam s-a semnat și tratatul de pace după al 2-lea război mondial, dar nu am mai avut timp să găsim și locul ăla. Aici se întunecă la 4. Mare diferență față de Frigland nu văd la lungimea zilei.

Și așa, neajunsurile începutului dispar încet încet, și începem și noi să ne bucurăm de ce-i pe aici. Până data viitoare... Tschüss!

Friday, November 11, 2011

Cea mai avansata tara din Europa?

Ein Land, ein Volk, ein Führer! Saracu Führer, pun pariu ca in vremea lui treaba mergea.
Asa stau io filtru de aer al motorului Europei si observ ca-i cam infundat. Poate trebe curatat sau reconditionat cumva. Da' las' ca mi-am luat actiuni la primarie, si probabil o sa mai iau, pana am dreptul sa particip si eu la vot (a se citi amenda de parcare si exces de zel al polizei... Scheisse Polizei).

Nu ma plang, a nu se interpreta gresit, dar ma asteptam ca treaba sa mearga mai bine si mai repede. Si telefoanele sa functioneze, nu sa fie ca acuma 10 ani la noi... dar e cam asa: sun, intra mesageria de vo 2-3 ori si abia apoi suna si telefonul... incep sa fiu multumit ca am semnal in casa, nu ca alti colegi... la banca nu pot mere oriunde, doar la filiala unde am deschis contu... la retragere de bani de la ATM tre sa ai grija ca altfel platesti comisioane deloc neglijabile... nu poti plati peste tot cu cardu!!! asa ceva... dom'ne, am si uitat ca exista.

Totusi sa nu ne grabim cu concluziile, suntem in DDR. Poate ca "in vest" merge treaba brici. Asa cum ar trebui. A, si sa nu zic, desi firele-s trase demult, dureaza cam 3 sapt pana imi instaleaza internetu acasa. Si sa nu va zic cat costa internetu ala. Este si mai ieftin, 16Mbitzi la 20euro. Cam asta-i cel mai ieftin. Dar unde stau eu (destul de central as zice) nu se poate. Adica se poate, dar max 6Mbitzi. Sau se poate si altfel, dar numa de la o anumita firma (Deutsche Telekom, care cica are monopol pe fire ?!? cum dracu? monopol? in capitalism?). Si costa de numa! Parca si la noi deja s-a scapat de toate monopolurile astea in telecomunicatii.

Si bineinteles, ca peste tot in tarile civilizate, exista taxa RTV. Pe care nici germanii n-o platesc, citez din vecinu care s-o mutat deodata cu mine: de ce s-o platesc? Cand vin ei sa te caute (adica 9-18) eu sunt la lucru si oricum n-au voie sa intre-n casa. O sa-i urmez exemplul. Sa vad cat tine. Si oricum nu deschid usa decat daca aveti programare dinainte. Dar si asta cu taxa asta exagereaza: deci daca ai radio (chiar si la telefon, la masina sigur ai), tv-tuner, sau te uiti la filme pe net, atunci tre sa platesc taxa. De aceea voi invata die Steuer hintergehen.

Si bineinteles, tot turcul care vinde ceva vrea sa te fure. In afara de ala care face döner. Ala mi se pare chiar ieftin si mai bun ca la Stambul. In rest, orice rahat mi-am cumparat si nu era de la un om german, a fost praf, neutilizabil, de aruncat. Oare mi-am invatat lectia?

Bineinteles, odata cu instalarea internetului, peste 10 zile (si a telefonului fix, pe care nu l-am vrut, dar in marinimia lui, poporul german ni l-a oferit GRATIS), multe din neajunsurile inceputului se vor estompa si vor fi uitate in negura... lunii noiembrie.

Sa vedem ce mai urmeaza.

Thursday, October 20, 2011

Berlin - der Anfang

Am ajuns si la Berlin. Am zis sa scriu cat de repede pot niste impresii, pentru ca mai tarziu o sa le uit. Oricum am trecut deja prin multe si diverse stari de spirit, incat nu le voi putea impartasi pe toate. Si nu prea am timp, nu stiu de ce.

Cand am ajuns am avut cazarea asigurata, ceea ce a fost un lucru bun. Nu foarte obositi, dupa doar 4-5 ore de calatorie, am mers repde la un magazin sa ne cumparam de-ale gurii pe 3 zile ca urma ziua unificarii Germaniei, deci totul era inchis. Unele-s mai ieftine ca la Cluj, altele mai scumpe... mai ieftine sunt: laptele, pita, wiskey, berea nefiltrata, apa, unele fructe, ardeii, cam atata imi aduc aminte acuma.

Cu returnarea ambalajelor am avut o mica surpriza, am fost la aceeasi firma de magazin (REWE) si nu a vrut sa-mi ia chitanta pe ambalaje pentru ca era de la un magazin REWE de pe alta strada. A doua surpriza a fost cand am varat sticla acolo in aparat (la Netto Discount), am apasat butonu verde, si chitanta mumu... se terminase hartia fix la fraieru din Romania.

Apoi o mai fost o faza faina, cu autobuzu. Am un abonament cu care poti mere pe orice transport in comun pe zonele A si B in Berlin. Ma urc io fericit in autobuz, il salut frumos pe sofer si ma car sa stau jos. Dupa o vreme am observat ca fiecare om care se urca ori isi cumpara bilet de la sofer, ori ii arata abonamentu... oare pe mine de ce m-o lasat sa urc numa' asa? Vitun turisti.

La capitolu impresii despre Berlin, nici nu stiu, e prea devreme. Ce descrie cel mai bine Berlinu acuma (stiam de la Kuki deja, inainte sa vin) e: under construction. Si stiu ca intr-un oras mare niciodata nu se termina, tot timpu e ceva de facut. In rest... am gasit si pistele de biciclisti, ca nu e chiar ca-n filme, adica nu sunt peste tot. Dar oricum soferii au mare grija de noi, biciclistii. Ma lasa sa trec si pe rosu. A da, si despre bicicleta, am zis ca-mi iau una ieftina ca daca-o fura sa nu-mi para rau. Am luat-o de la un spaniol, o mers 2 zile, am dus-o la reparat, o zis ala: kaput asa ca a trebuit sa-mi iau una mai scumpa, de la un german, cu contract, serie, tot tacamu. Si asta mere brici. Macar am invatat de la cine sa cumpar.

Si am mai fost la Floh Markt, un fel de piata de vechituri (Flea Market), unde gasesti toate maruntisurile din Germania. E fain sa te plimbi prin el, chiar daca nu iei nimic, sau iei doar o basina de 1euro. Oamenii zambesc si sunt politicosi, e o placere sa discuti cu ei.

Brandenburg Tor

Era ceva festival acolo la Brandenburg Tor si am mancat o gramada de curry wurst
 Reichstag, de vizitat, inca n-am fost in el, astept turisti in vizita sa mergem deodata.
 Berliner Dom, care cica o ars si asa o vrut ei s-o lase, sa se vada urmele
 O panorama spre Unter den Linden de pe balconul apartamentului temporar
 Böö!
 Micul dejun ca-n studentie, 6 oameni pe metru patrat
 Desi arata ca-ntr-un parc puscat, asta e la o bere cu colegii in Alexander Platz. Si inca un lucru altfel: aici cand cumperi berea si-o bei la terasa iti iau aia 2euro garantie pe halba. Aici sa se fi inventat hotia?
 Prin Floh Markt, cu soarele in ochi

Cam atat pentru azi. Ma gandesc sa scriu un post dedicat zidului Berlinului, asa pentru cultura mea generala si pentru ca merita. Tschüß!

Tuesday, August 2, 2011

George Coșbuc - Cântece

I

Bea câmpia ploi vărsate,
Pomii sucuri beau din ea,
Marea bea din râuri late
Soarele din mare bea.

Luna bea raze de soare,
Totu-n fire bea mereu
Numai eu să nu beu oare?
Taci şi lasă-mă să beu! 


(Nu necesită comentarii)

Thursday, July 28, 2011

Friday, June 17, 2011

Facebook on perseestä taas

Din categoria soft idiot, plin de bug-uri, nefolositor (decat pedofililor), am surprins azi pe marele si arhicunoscutul Facebook on perseestä © aceasta expresie a inteligentei avansate


Da, stiu, am si eu cont, da' numa de aia sa vad ce mai fac pretenii de peste 7 mari si 7 tari. Sau n-am nicio scuza? Cum suna: NU MAI POT SA-L STERG!

Facebook on perseestä© is my registered trademark

Friday, May 6, 2011

Proiectii video pe Casa Matei din Cluj

Nu anuntata cu surle si trambite, aceasta proiectie (Casa Matei din Cluj-Napoca), cred ca prima din Romania, a adunat destul de multi privitori. Incepe promitator...



Din pacate primul film al proiectiei a fost (sau cel putin asa mi s-a parut mie) miscat fata de reperele cladirii, motiv pentru care nu-l voi arata. Deci urmeaza filmul 2.



Al 3-lea si ultimul film



Am si niste comentarii legate de organizarea acestui eveniment, fara a ma lega de calitatea si complexitatea proiectiilor (daca as sta sa le compar cu ce am vazut pe iutub...).

In primul rand punctualitatea. Desi scria ora 21.00 (http://www.zilelearhitecturii.ro/ro/strada/proiectie-cartata/) s-a intarziat aproximativ 20min. Desi nu inteleg de ce, ma consolez cumva, ca asta e o problema generala la miorițe.
In al 2-lea rand, dupa ce am stat 30min si ne-am uitat la o imagine perfect aliniata pe usa si ferestrele Case Matei, de ce primul film a fost "miscat"?
Apoi proiectorul... acesta a fost plasat "inspirat" pe o masa normala (inaltime max. 1m), astfel incat oricine trecea prin zona avea umbra proiectata pe Casa Matei. Organizatorii chiar au rugat participantii "sa se traga un pic".
Apoi lumina lasata aprinsa la un geam al cladirii si in spatele portii. Chiar nu se puteau stinge 20min? Si steagu ala...
Apoi mioritele care treceau pe acolo special ca sa apara la mine pe blog.

Am si 2 cuvinte de lauda, unul pentru cei care au lucrat la aceasta proiectie, stiu ca nu este usor sa faci asa ceva, inceputul este timid, dar le urez mult succes pe viitor.
Celalalt cuvant de lauda este pentru publicul insetat de frumos si bun gust, acesta aplaudand la fiecare efect mai interesant.

Tuesday, April 19, 2011

Tara off-road

La cati greieri au iesit din lunga hibernare in masinuta mea 2x4 (e de vanzare, ca tot veni vorba, ieftina...), mai mult decat normala, la pacatele pe care mi le-am facut injurandu-i pe toti, de la iliescu pana la tariceanu (cu i si t mic), la sumele pe care le-am vazut pe la tv ca se platesc pentru autostrazi, drumuri etc, n-am putut sa ma abtin si cred ca am gasit solutia...

Sa incepem cu sumele ce se cheltuie... cat is alea? Sute de milioane de euro.
1xDacia Duster full option=19,000EURO.

Propun sa ne cumpere statu' o masina dinasta/familie, din banii alocati pentru autostrazi, centuri si drumuri comunale; puteti alege si de la concurenta ca unii au preturi asemanatoare, si au scapat de noi si de postari de acest gen (sa nu mai zic de blesteme si injuraturi). Astea merg pe oriunde, nu ne mai trebuie drumuri deloc. Da' deloc!

Decat rahaturile astea pline de gropi, praf (sau noroi), idioti cu carnetu luat cu pile sau care cred ca durmu-i a lu' tata-so, tiruri etc... nu mai bine mergem noi pe unde ne taie capu intr-o mandra masina 4x4?

Comparativ, as putea sublinia niste avantaje ale acestei solutii utopice (20 de ani ne-au demonstrat ca oricum, nu s-au gasit alte solutii mai bune, ba dimpotriva)

Avantaje:
- ar disparea drumurile rele
- nu am mai plati de 2 ori taxa de drum
- carburantul s-ar ieftini  (pentru ca nu ar mai include taxa de drum)
- statu' ar face economie la semnalizarea si intretinerea drumurilor (nu ca acuma nu face, e de-a dreptu zgarcit) ca nu ar mai trebui semne si marcaje
- ar disparea birocratia si angajatii inutili ai militiei rutiere (ca e greu de depasit viteza legala pe aratura de exemplu, dar nici nu ar mai fi intersectii de incurcat)
- ar disparea si ambuteiajele
- s-ar economisi curentul consumat de semafoare (stiu stiu, ca parca ala a produs incalzirea globala).
- idiotii de care am pomenit mai sus s-ar raspandi pe coclauri si probabilitatea sa dai peste ei ar fi mai mica decat pe drumurile de acum
- statu' ar economisi si pe viitor sute de milioane de euro pentru ca nu ar mai avea drumuri de intretinut, bani din care ne-ar putea deconta parte din carburant sau repara stricaciunile provocate de aratura
- Dacia ar prospera ca niciodata pana acum, poporul francez ar deveni din nou prieten cu noi si... nu zic ca ma faceti iar rasist
- s-ar alege un nou brand de tara si turismul ar putea prospera

Si dezavantaje ar fi probabil, dar cel mai mare, si anume drumurile rele, ar disparea.

Wednesday, April 13, 2011

călțăminte

Bine ați venit la magazinul nostru de călțăminte. 

Noi vă călțăm cu cele mai bune călțări pe care le-ați călțat vreodată.
(la reț de ucător - asta-i de la mine)

(Piata Mihai Viteazu, CJ)

Monday, April 4, 2011

Not interesting

Ca tot e la moda asta cu toti au talent...


Citez din comentariile la acest video si chiar din video (excluzand cele tipic mioritice, ca deh, ce sa-i faci, poporu-i plictisit...)

"Absolutely fabulous. Why didn't Romania see you?"
"They saw me but... uh... I... it... it.. was not very interesting..."

What is interesting in Rrom-ania? Denisa? Bineinteles... myspace.com/inimasalbatica  

Friday, March 25, 2011

Creasta Cocosului din Muntii Gutâi

Pârtiile de la Mogosa si Suior

Khazad-dum, aka mina de la Suior
Mult de mers pana la Creasta Cocosului
Vf. Secatura 1392m
Creasta Cocosului si vf. Secatura
Zoom catre vf. Secatura
Zoom 1
Zoom 2
Soare, dar frig

Wednesday, March 23, 2011

NATO vs. Lybia

Decizia CSAT imi aduce aminte de bancu ăla cu tancul Albaniei. Fac națiunile chetă de armament, toți dau zeci, sute, mii de tancuri, Albania vine cu 1 tanc. Zic ăstia mari: ba baieti, hai nu fiți ciumegi, așa nu se poate, dați și voi mai multe, uite la Franța câte a dat... Se aduna capii armatei albaneze, se sfătuiesc o ora, iar apoi vin cu decizia: bine, vi-l dam și pe celalalt...

Cam așa e și cu noi acum. Avem 3 nave de razboi, și anume 2 fregate luate la mâna a doua. Una am dat-o.


Daca ăia mai cer, ce facem? Bine, v-o dăm și pe cealaltă. Ghici ce fac cu a 3-a?

A 3-a e dricul Mircea... ăăăăăăă... bricul Mircea... Pe asta vi-l putem trimite -înapoi în timp- în lupta cu Piratii din Caraibe!
Pentru necunoscători ca mine... BRIC1, bricuri, s. n. Navă cu două catarge, cu pânze pătrate și bompres, uneori și cu motor, folosită în trecut în scopuri militare. – Din fr. brick. (http://dexonline.ro/definitie/bric) 

P.S.: avem și un submarin? Delfinul sau Albatros sau cum îl cheamă? Diesel! Incepe să mă impresioneze arsenalul de care dispunem și care mănâncă atâția bani din buget. Probabil ai putea și speria vo 2-3 țestoase cu el. Țestoase!

Friday, March 11, 2011

Definitie

Criza la români

Pretul benzinei RO=pretul benzinei AU => drumurile de la noi sunt pline de masini (nota 10)
Supermarketurile+MOLurile => pline (nota 9)
Crâșmele => pline (nota 10+)

Ori suntem niste ipocriti si stim doar sa ne plangem "ca n-avem aia si ailalta, si toate-s scumpe" (Vezi PROTV, guv.ro, etc, ca eu personal nu ma plang decat de comportamentul imprumutat de la...)

De fapt noi suntem grofii si austriecii-s satenii. Noi detinem cash-ul adevarat, ei detin niste amarati de euro.

Declar in mod oficial ca la noi n-a fost criza niciodata, dimpotriva, avem asa multi bani ca inca mai e loc de scumpiri si taxe noi. Cine zice altfel, e o oaie bocitoare care nu stie nimic altceva decat sa isi planga de mila.

Trebuie sa fii cretin sa zici ca aici e criza. Chiar si odioasele blocuri s-ar mai construi daca idiotii nu si-ar fi taiat singuri craca de sub picioare sau n-ar fi fugit cu banii spre zone mai calde.

De ce totusi criza? CRIZA e doar un motiv.
Am zis.

Friday, March 4, 2011

(V-o trag astia) Tot mai adânc

Poveste veche. Comentariile, până și ale mele, sunt de prisos. Mi-e milă de voi, români.

To:  Catre Parlamentul Romaniei, Domnilor Senatori si Deputati :In ultimul timp temele principale ale stirilor a fost legata de reactia ostila impotriva cetatenilor romani din Italia si mai nou si din alte tari europene. 

Aceasta reactie fara precedent indreptata impotriva tuturor romanilor stabiliti in aceste state a pornit mai ales de la comportamentul anormal si infracţional al unei etnii minoritare de cetateni romani, si anume tiganii sau etnia romilor. Această etnie nu este specifică Romaniei, ea intalnindu-se in majoritatea tarilor europene in diverse proportii, dar noua sa denumire de romi (roma/romani/romanies in engleza) este asimilata mai ales cu numele tarii noastre: Romania, raspandindu-se astfel o confuzie care s-ar putea dovedi fatală pentru viitorul european al poporului roman. 

Cand cetateanul italian, de pilda, citeste un articol in care se intrepatrund termenii "romeno" si "rom", este normal sa se afunde intr-o confuzie care, incetul cu incetul, duce la o suprapunere mentala a celor două denumiri. 

Odata aceasta suprapunere instalandu-se, ea funcţioneaza si in sens invers; astfel auzim cum pe stadioane suporterii unor echipe adverse scandeaza: "tiganii, tiganii", referindu-se la romani. Rezultatul pe termen mediu si lung pentru populaţia Romaniei in raport cu popoarele europene poate fi devastator, instalandu-ne in coada Europei. De aceea, inainte de a vedea ce este de facut, merita studiat cum s-a ajuns in aceasta situatie. 

Tiganii sunt un popor migrator. Migrarea tiganilor din India in Europa s-a facut intre secolele al IX-lea şi al XIV-lea, in mai multe valuri. Odata cu intrarea lor in Imperiul Bizantin, la mijlocul secolului al XI-lea, au capatat si numele etnic pe care il poarta astazi , Tigani. Aflandu-se pe teritoriul Greciei si-au atribuit denumirea unei secte religioase grecesti cu numele Athinganis sau Atsinganos care insemna "de neatins". Prima atestare a tiganilor in Imperiul Bizantin este conţinuta intr-un text hagiografic georgian, care datează din jurul anului 1088; aici se face referire la aşa-numitii Adsincani, renumiti pentru vrajile si faptele rele pe care le fac. Istoria europeana a tiganilor incepe la inceputul secolului al XIV-lea, cand acestia au patruns in Turcia, venind din Asia Mica. Prin anii 1415 - 1419 ii intalnim in toata Europa Centrala, din Ungaria pana in Germania. Pe la 1422, o banda numeroasa de tigani coboara in Italia, pana la Roma (precum se vede, istoria lor pe acele meleaguri a inceput mult inainte de valul de tigani veniti din Romania). In deceniul urmator au ajuns pana in Franta, Spania, Anglia si Scandinavia. Aici ei preiau denumirea de "egipteni" (Gypsies), foarte curand li s-a fixat numele pe care il poarta si astazi. 

Foarte interesant este ca tiganii si-au atribuit intotdeauna numele altor etnii sau popoare care le-au ingaduit sa-şi ascunda etnia: 
"Satra" vine de la casta Kshatria (razboinica) careia nu i-au apartinut niciodata. 
"Tigan/Zigeneur/Zingaro etc" vine de la "Athinganoi", secta religioasa grecesca recunoscuta pentru activitatea de prezicere, tiganii n-au au apartinut niciodata acestei secte. 
"Gypsy" vine de la "Egyptian" cum si-au spus acum vreo 600 de ani pentru a primi bani, locuinte si mancare pe gratis, pretinzand ajutor ca fiind crestini egipteni aflati in pelerinaj. 
"Yansser" cum sunt cunoscuti la New York, vine de la ienicer turc, cum s-au prezentat tiganii emigrati in America pe la 1900. In Germania numele cele mai folosite sunt Zigeuner si Sinti. In limba franceza s-a impus numele Gitanes. In limbile engleza si spaniola, Gipsy, respectiv Gitano. In Danemarca, Suedia si Finlanda s-au prezentat sub numele de Tattan (tatari).
 

Precum se vede, tiganii s-au raspandit in toată Europa, venind din India prin Asia Mica si nu constituie sub nici o forma o problemă legata de poporul roman, mai mult decat de cel maghiar, francez sau spaniol, de exemplu. Cea mai timpurie informatie scrisa despre prezenţa tiganilor pe teritoriul Romaniei datează din 1385. De la primele atestari ale prezenţei lor in Tara Romaneasca si Moldova, tiganii au fost robi si vor ramane timp de mai multe secole, pana la legile de abolire a robiei de la mijlocul secolului al XIX-lea. In mod paradoxal, perioada cea mai buna a tiganilor a fost in perioada regimului comunist. In anii '70 PCR-ul in primii ani ai comunismului a manifestat in ce-i priveşte pe tigani, un fenomen de neconceput inainte: in aparatul de partid, in militie, armata si organele de securitate au fost angajati un numar relativ mare de tigani care au lansat o politica de formare a unui nationalism tiganesc de colonizare a satelor satesti si svabesti cu tigani adusi nu numai din toata Romania, dar adusi si din exteriorul Romaniei (Cum va explicati ca in satele din sasime sau svabime in care nu vezi tipenie de alta etnie decat de tigani ce vorbesc limbi precum bulgara, rusa, slovaca etc?). Imediat dupa '90 Nicolae Gheorghe apare ca membru GDS, publica la Revista 22, este trimis la tot felul de simpozioane internationale, devine membru Soros, lanseaza tot felul de programe pentru tigani, precum si infiintarea de catedre universitare tiganesti. Aceasta ascensiune a unor tigani s-a petrecut mai ales in conditiile politicii sociale a regimului comunist, care urmarea incurajarea categoriilor sarace si distrugerea vechii structuri sociale, refractara noilor randuieli. Asa se explica de ce, nu in putine comune, in funcţia de primar a fost pus un tigan. Datorită originii sociale "sanatoase" tiganii au fost promovaţi mai departe, facand cariera politica, ajungand in aparatul superior de partid. Ascensiunea lor s-a datorat nu originii lor etnice, pe care de altfel cei mai mulţi o declinau, ci pentru ca proveneau din categoriile sarace. Acesti tigani adevarati, oameni ajunsi in anumite functii, vor avea un rol important in promovarea etnica si in regimul ce a urmat regimului comunist. Si sub aspect locativ tiganii au facut un important progres in anii socialismului. Cocioabele care reprezentau habitatul natural al tiganilor pana in anii '50 au fost schimbate cu apartamente in blocurile nou construite, iar din anii '70, '80, cu locuinte in case nationalizate. Asa s-a ajuns in situatia de astazi, cand centrul multor orase mai este ocupat de tigani. 

Sunt cateva elemente importante care nu pot fi ignorate: 
1) Generalul (seful) securitatii din jud. Sibiu in '71 era un tigan care fusese deportat cu familia in Transnistria de unde a fugit 
2) Nicolae Gheorghe devine secretarul personal al lui Cioaba in '71-'72 
3) Cioaba e var primar cu Ion Iliescu (se poate verifica) 
4) Cioaba participa la primul congres tiganesc de la Londra din '71 unde apare prima oara etnonimul de Rom 
5) Anii '70 inseamna plecarea masiva a sasilor 
6) Securitatea organizeaza un program de colonizare cu tigani a sasimii si svabimii 
7) Scopul nu a fost integrarea tiganilor. Integrare inseamna o populatie minoritara tiganeasca intr-o populatie majoritara de alta etnie. O majoritate tiganeasca cu o minoritate ignorabila de alta etnie nu duce la integrarea tiganilor, ci la asimilarea celorlalti.( Dau cazul unor moldoveni din Galati asimilati in tigania din Garcini, de langa Brasov ).
 

Dupa 1989 s-au produs unele transformari majore in comportamentul populatiei de tigani. Pe fondul liberalizarii economice, o parte din ei au inceput diverse afaceri, dintre care multe profitand de haosul legislativ de la inceputul anilor '90, dar si de dispretul general fata de legi, au ajuns sa aducă unei parti a tiganilor sume importante pe care s-au cladit clanuri puternice, care folosindu-se de patura saraca a tiganilor, domina lumea interlopa, cu ramificatii importante in sfera politicului. De asemenea, profitand de deschiderea granitelor, o mare parte dintre ţigani au emigrat, stabilindu-se mai ales in Spania, Italia şi Franţa, unde constituie comunităţi importante. Dupa 1996 se axeaza exclusiv pe dezvoltarea organizatiilor politice tiganesti din Ardeal, a promovarii tiganilor ardeleni in tot felul de organizatii politice, de a infiltra absolut totul. Este clar ca e vorba de nasterea unui nationalism tiganesc, bazat pe etnonimul roma, bazat pe ideea teritoriala, Romania. 

Este interesant ca, mai ales in afara granitelor, ei nu se autoidentifica drept tigani, ci romani. 

Schimband saracia din tara cu ghetourile din strainatate, aceasta populatie de tigani dezradacinati, si pierzand si urma de identificare culturala, comite un numar important de infractiuni, care atrag asupra ei antipatia populaţiilor native ale acestor tari. Această antipatie, datorită confuziei create de denumirea de roman cu cea de rom, ca o denumire moderna a tiganilor, se transfera asupra poporului roman in ansamblu. Ca si cum denumirea de "rom" simpla nu ar fi fost de ajuns etnonimul a ajuns pana la forma "romani/romanies" in limba engleza care este limba in jurul careia se invarte intrega lume. Recentele evenimente din Italia o dovedesc din plin. Dar cum s-a ajuns la denumirea de rom si la impunerea ei ca obligatorie in actele oficiale din Romania? 

Agresiunea lexicala rom/roma/roman - romani/romani - romanies/romanians - romanes/romaneste, a fost aplicata asupra tarii si natiunii noastre imediat dupa 1990, in cadrul unui program complex dezvoltat de Fundatia Soros in Romania. Beneficiind de numerosi membri ai etniei tiganesti in guvernarile Romaniei - sunt notorii Ion Iliescu, Adrian Nastase sau Andrei Plesu - dupa "Memorandumul" lui Petre Roman, care oficializa denumirile paralele, nimic nu le-a mai stat in cale schimbatorilor de limba si istorie. O prima disputa a fost cea legata de cuvantul "romi", romanii fiind prostiti apoi ca aceasta va fi inlocuita cu "rromi", o alta formula care doar a sporit debandada lexicala. De amintit, ca fapt divers, ca in anii 1995, limba cu care Soros vroia sa inlocuiasca tiganeasca primise numele de "romalli", forma care nici nu se putea declina si care a fost inlocuita ulterior cu "romani" si varianta "rromani". Apoi, pentru a se apropia de scopurile reale, a fost modificata cu "roma/romani/romanies". Confuzia este generala, inclusiv la nivelele academice ale intelectualitatii din tarile afectate de valul de imigratie si/sau infractionalitate tiganeasca. Cine ce sa mai inteleaga?!. Strigator la cer este ca denumirea nu are nici o baza istorica, tiganii nu au fost purtat niciodata de-a lungul istoriei acest etnonim si provine din cuvantul "DOM", care pe limba originara a tiganilor inseamna "om". 

Prin denaturare (voita) "dom" s-a transformat in "rom" cu "r" accentuat, apoi din "rom" s-a trasformat in "roma" apoi in "romani" si in "romanies" . S-a ajuns astfel incat tiganii sa aibe numele identic cu al romanilor in limba engleza . Romani cu romani si romanies cu romanians ( doar ca in engleza nu exista diacritice dupa cum vedeti iar la o un simpla cautare pe google a cuvantului romani se vor afisa linkuri cu tigani) Practic denumirile sunt identice.
 

In toata perioada post-decembrista s-a manifestat o presiune constanta din partea unor organizatii sau din partea unor politicieni, personalitati de frunte cu ascendenta roma, in folosirea in documentele oficiale a etnonimului "rom". Ca un raspuns la aceste presiuni, prin Memorandumul H03/169 si 5/390/NV din 31 ianuarie 1995 adresat primului ministru de atunci, Nicolae Vacaroiu, ministrul de externe Teodor Melescanu recomanda folosirea in continuare in documente a cuvantului "tigan" in concordanta cu cuvintele folosite in celelalte limbi europene: zigeuner, gitanes, zingaro etc., pentru evitarea unor confuzii nefericite cu numele poporului roman. Presiunile continua si in 2001, Petre Roman, ministrul de externe, semneaza un nou Memorandum cu numărul D2/1094/29.02.2000 catre prim-ministrul Mugur Isarescu, in care, in virtutea dreptului de autoidentificare al populatiilor, recomanda folosirea obligatorie in toate documentele oficiale romane a denumirii de rom pentru a identifica etnia tiganilor. Mugur Isarescu isi insuseste Memorandumul si emite o hotarare de guvern in acest sens. Trebuie precizat ca documentele UE referitoare la denumirea de "rom" erau indicative, si nu obligatorii. 

Pe de alta parte, nimeni nu contesta dreptul la autoidentificare, care este un principiu european general. Dar in cadrul procesului de autoidentificare nu trebuie sa existe suprapuneri peste denumirea istorica a unor popoare europene existente. Sa nu uitam exemplul Greciei care a refuzat sa recunoasca Republica Macedonia pentru ca se crea confuzie cu denumirea unei provincii istorice grecesti (Reteaua Soros Open network fiind si aici vectorul principal in creearea acestei denumiri). Azi s-a ajuns la denumirea de FYR ( Former Yougoslavian Republic) Macedonia. Dar ce putem astepta de la o clasa politica ce este mai preocupata de interesele personale marunte in detrimentul intereselor nationale, compusa din indivizi fara perspectiva istorica, ce se promovează unii pe altii pe criterii de cumetrie, si nu de competenta. Rezultatele se vad. In condiţiile In care Romania ocupă prin Leonard Orban postul de comisar european pentru multilingvism, Republica Moldova impune limba moldoveneasca (o invenţie bolsevica) drept limba oficiala recunoscută in UE. S-a spus la momentul nominalizarii că portofoliul pentru multilingvism este prea mic ca importanta pentru comisarul roman. Realitatea a dovedit contrariul. 

In timp ce Bulgaria lupta pentru a impune denumirea de evro pentru euro, oficialii romani nu au schitat nici un gest in problema limbii moldovenesti.Privitor la problema tiganilor in ansamblu si a nefericitei denumiri de rom, fara indoială ca avem nevoie de minti luminate, si nu de teribilismul unui ministru de externe ca si Cioroianu, care in suita gafelor monumentale, declara ca ar fi bine daca am cumpara o parte din Sahara pentru a-i muta pe concetatenii nostrii tigani. Nu de fanfaronada ieftina si paguboasa avem nevoie. Romii romani (suna interesant, nu-i asa?) sunt si ei cetateni cu drepturi egale. Romania trebuie sa conlucreze cu UE in programe de afirmare a identitatii culturale a populaţiei de tigani in paralel cu integrarea lor sociala si cresterea nivelului educativ. 

In ceea ce priveste denumirea de rom, chiar daca ne aflam in ceasul al 12-lea, este necesar un plan de masuri diplomatice, intinse poate pe mai multi ani, pentru a sensibiliza organismele europene si a se indrepta aceasta mare eroare de a denumi o populaţie transfrontaliera cum sunt tiganii cu un nume atat de apropiat si generator de confuzii, de numele istoric al poporului roman.Luand in considerare progresia demografica pană in 2025, cand pe fondul declinului de natalitate la romani şi maghiari si al scaderii mortalitatii la tigani, acestia ar putea reprezenta un procent semnificativ din populaţia Romaniei, depasindu-i pe maghiari, la care adaugam confuzia din ce in ce mai pregnanta a numelui de rom cu cea de roman, pozitia Romaniei in familia europeană apare intr-o pozitie tot mai ingrijoratoare. 

In absenta unui plan concret ce trebuie urmarit cu consecventa, cred ca sunt toate sansele ca in constiinţa civica europeana sa se consolideze credinta ca Romania chiar este tara romilor (daca nu s-a intamplat deja) si se prefigureaza tot mai mult ideea domnului Teodor Melescanu care spunea ca se doreste creerea unui stat ţiganesc in Romania, ca Romania va fi in curand tara tiganilor . 

Orice nationalism se bazeaza pe: 
1) limba comuna (in sensul acesta s-au pornit alte campanii mincinoase demarate de reteaua Soros Open Network care incearca sa inventeze o limba tiganeasca impletita cu romana si care au denumit-o Romani Vlax, exact Vlax ! nu era de ajuns ca ne-au furat etnonimul de roman acum vor sa ne compromita si etnonimul de valah/vlah . Aceasta teorie strigatoare la cer este avansata de un anume Ian F. Hancock care isi publica lucrarile prin intermediul organizatiei Soros. Cercetatorul mentionat mai sus si care se recomanda drept "Romani" cu descendenta britanica si maghiara, este profesor de Studii Romani la Universitatea din Texas. El incearca sa si probabil reuseste sa convinga multi naivi, inclusiv pe site-ul Universitatii americane, ca "olahii" sau "vlahii" sunt de fapt tigani, de unde ar veni si denumirea limbii Vlax Romani, prezentata ca "un dialect al limbii romane" vorbit de populatia "Vlax/Vlach". Este revoltator si intolerabil, asistam practic la rescrierea istoriei. 
2) etnia comuna = natiunea 
3) etnonimul 
4) teritoriul 
5) statul 
6) drapelul 
7) istoria comuna 

Tiganii au purces pe calea definirii propriului lor nationalism. Au nevoie de un teritoriu. Poporul ales drept victima sunt romanii. Sa lasam minciuna si ipocrizia deoparte, daca considera numele tigan peiorativ atunci sa-si ia numele lor original care este DOM si nu ROM. 


Articol publicat in Ziarul de Cluj de catre Ioan ABRUDAN (29 noiembrie 2007)

Sunday, February 27, 2011

Minunea din cartof

Nu apare la PROTV fiindca pentru ei nu inseamna nimic daca nu e cruce. Totusi minunea s-a intamplat tocmai intr-un cartof, la noi in casa. DA! E CIOCANUL LUI THOR! Oare e un mesaj pe care Thor incearca sa ni-l transmita?

Friday, February 25, 2011

La piață prin sat

Vara asta am încercat să merg prin piețe să mai cumpăr una alta, prospături la preț bun, dinastea. Când colo... hopa, în piață demult nu mai sunt țărani. Sunt numai țigani si alte soiuri de bișnițari. Nu poți cumpăra mai nimic. Poți doar sa te țigănești cu țiganii. De ce merge omul la piață? Ca să ia ieftin și pe alese produse proaspete crescute din pământul mult iubit, plantate si cosite cu drag de țăranul român (pe care-l respect într-o mare măsură, păcat ca nu-l prea văd).
Țiganii ăștia din piață merg dimineața la Dezmir și cumpără de acolo, iar mai apoi ne vând nouă acea marfă în piețele din satu nostru. Nu arareori marfa ce-o vând e de pe alte meleaguri.
Așa că m-am gandit să fac o listă comparativă cu avantajele și dezavantajele cumpărării legumelor și fructelor de la piață și de la supermarket.

Piață
Avantaje: nu văd niciunu, zero. Zi tu dacă știi!
Dezavantaje:
- preț mare (de la 1.5 ori in sus față de supermarket)
- nu poți alege marfa (motiv pentru care țiganul te va servi cea mai de rahat marfă ce-o are)
- nu poti negocia prețul
- trebuie să vezi mulți țigani la un loc
- pute și e mizerie
- trebuie sa vorbești cu țigani
- dai bani țiganilor pe o marfă ce nu face nici 1 leu găurit cu tunu
- dai bani țiganilor
- ești obligat sa faci discriminări (și nu e frumos, nu e european... hahahahaha)
- lipsă de respect din partea celor ce vând
- nu ai unde parca sau parcarea costă
- nu poți sa platești cu bonuri de masa
- toată lumea vrea să te fure

Supermarket
Avantaje:
- poti alege marfa
- preț decent
- loc decent, nu foarte murdar
- nu sunt prea mulți țigani, deși unii conaționali imită foarte bine comportamentul lor
- parcare gratis
- femeia ce iți ia banu iți dă bună ziua
- poți sa platești cu cardul și bonuri de masă
Dezavantaje:
- marfă din străinatate (nu neaparat rea, ce, aici cresc portocale?)
- prețul nu este negociabil
- toată lumea vrea să te fure

Probabil mai sunt și altele, dar mă grăbesc să trag concluzia până n-o uit: în loc ca acest post sa fie unul despre piețe, s-a transformat, vrând-nevrând într-unul rasist, în care iubirea și respectul față de țigani și munca depusă de ei, săracii, pentru a ne aduce nouă in piețe și în case legume proaspete... oare ce-am vrut să zic?

Tuesday, February 15, 2011

Ce-a fost n-o sa mai fie

Nu ai avut un moment in viata in care sa zici: ba, as vrea ca viata mea sa se opreasca in stadiu asta, sa fie tot asa, sa nu se mai schimbe nimic?

Nu ti se pare ca viata-i tot mai complicata, oricat de simpla se zice ca ne-o face tehnologia asta? Mai demult trebuia sa stii sa faci focu si sa belesti un iepure ziua, iar noaptea... Acuma-i mult mai complicat: coboratul unei pante costa sute de euro=ski, c++, telefoane, butoane sau touch screen, blog, wireless sau cabluri, sens giratoriu, panouri solare, linux kernel, microunde, facebook, macrofoane, televiziune 3d (realitatea ce bai are?), masini cu multe butoane, senzori de miscare, wiki, airbag, jocuri "pe calculator", HDR, LCD, GPS, ETA, TBA, NAB, WAD, XML, holograme, teleportare (sau nu inca?) etc. parca nu iti ajunge o viata sa le inveti pe toate! Am si uitat cand am scris ultima oara cu un stilou.

Stai si te intrebi oare cum e mai bine? Sa ai acces la toata informatia asta si sa mori asa de destept ca stii apasa pe toate butoanele alea si stii de la ce vine L.A.S.E.R.? Sau sa vanezi ratze si sa le sucesti gatu, sa le jumulesti si apoi sa le pui intr-o supa? Uitandu-te asa in spate, unde si cand ti-ar place sa traiesti?

Mie cred ca nu mi-ar place nicio perioada din cele ce au fost si sunt, dar cred ca as putea descrie lumea in care as vrea sa traiesc.

Tuesday, February 1, 2011

Ski Austria reloaded

Încă o tură de ski în Austria, zona Kaprun-Zell am See-Maria Alm-Saalbach. De data asta m-am jucat un pic cu pozele în PS. Toate pozele le-am pus aici. Pozele de mai jos sunt prelucrate mai mult sau mai puțin.









La o bere la Apres Schi.
Mordor văzut de pe Kitzsteinhorn
Case la Zell am See

Drumul către casă ne-a dus prin Viena.
Și două panorame de pe una din pârtiile de la Maria Alm