Tuesday, May 20, 2008

Impresii de pe drumul Finlanda-Romania

Pana nu uit, ziceam sa scriu aici cum o fost drumu cu masina din Finlanda pana in Romania.
Am plecat din Tampere la 4:30 si in exact 2h am ajuns in portul din Helsinki si m-am plasat la coada la feribot. Odata ajuns in feribot, am cautat o banca pentru odihna oaselor deja batrane si trezite din somn mult prea de dimineata. In apropierea marelui oras Tallinn am deschis ochii si vechiul aparat de fotografiat.

Drumul catre eterna si fascinanta... trece prin Estonia, orasele semnificative fiind Tallinn si Pärnu. Drumurile sunt bune, drepte si goale. La fel in urmatoarea tara aflata mai la sud, Letonia... pana la Riga. Riga se ocoleste pe un fel de centura si din momentu' ala s-o gatat drumu. Cozi, semafoare, lucrari, investitii europene. Am ajuns de la Tallinn la Riga cam in 3.30h ceea ce inseamna o medie destul de buna avand in vedere ca nu este autostrada si distanta e cam 307km. De acolo calculele mi s-au dat peste cap si nu am mai putut estima cand si unde voi ajunge in urmatoarele ore. Cam mult mi s-a parut de la Riga pana in Kaunas din Lituania, desi sunt doar 271km. Drumurile nu o fo chiar asa rele in Lituania, nici asa mult in lucru. Urmand indicatoarele, ma indrept catre Polonia, despre care tot ce auzisem s-a dovedit a fi adevarat.

Impresionat de peisajul de la intrarea in Polonia, dealuri galbene, copaci etc, apas cu putere pe frana ca sa nu rup masina. Daca nu-i in constructie, drumu i valurit. Au camere de filmat in orice sat si noroc ca nu cer taxa de drum.
Aici l-am lasat cu drag sa ma depaseasca sa-i fac o poza, polonezului prieten si solidar cu industria auto romaneasca.
Ce m-o distrat iar tare in Polonia au fost semnele astea cu caprioarele. Trag concluzia ca acel "Koniec" inseamna sfarsit, nu cognac. Adica dragile de caprioare nu merg mai departe de semn. Cum au ajuns ei la concluzia asta nu pot sa-mi dau seama. Poate au caprioare cu scoala si stiu citi. Poate poporu polonez o fost foarte plictisit de-a lungu timpului si in loc sa construiasca tancuri, o studiat in profunzime comportamentul caprioarelor si pana unde ele se deplaseaza.
Ui aici, tot in Polonia, un restaurant in care as vrea sa manc. Nu e singurul, e foarte la moda, insa nu toti au avioane.
In Polonia am dormit intr-un motel la drum, undeva la 45km de Lublin. 60 de zeloti sau 18€ pe noapte, decent. Cu ocazia asta am si vazut de ce receptionera nu stie engleza. Bine, inteleg, face parte dintr-un mare popor care vorbeste o limba de circulatie internationala, de ce ar sti engleza, doar nu lucreaza in turism... da' de la teveu li se trage. Unele tari pun subtitrari, altele dubleaza in limba proprie, doar numa asa poti sa-ti prostesti poporu ca maestrul Chuck Norris e de-al tau de fapt. La poloneji i unu care vorbeste peste, exact cum traducea femeia arhicunoscuta, pe vremea de demult, pe casetele video.

In fine, ies cu greu din Polonia, cred ca am condus mult peste 8h in tara lor, intru in alta putere economica mondiala, parte a UE de mult timp: Slovacia, care pretinde taxa de drum. Am mers un pic ignorand treaba asta, sa vedem daca merita platita. Drumu nu merita, in schimb peisaju aproape ca merita. Pe langa granita sunt tancuri si avioane, nemtesti si rusesti, pe marginea drumului. No, si zic, hai ma sa platesc ca asa m-o sfatuit pretenu slovac. Intru vartej intr-o benzinarie si cer, intr-o limba de circulatie internationala, alta decat rusa, taxa de drum. Io cu peretii intelegem ce vorbesc. Adio fratilor, sper ca daca ma opriti, macar militia sa inteleaga de ce nu am platit taxa. Prost semnalizata si jumate in constructie, autostrada putina, dar faina. Orase comuniste, ca in Polonia... da' de Slovacia se trece repede.

De cum intri in Ungaria iti zici ca ai intrat inapoi intr-o tara UE. La benzinarii lumea intelege si vb engleza, drumurile is ca-n palma, autostrazile multe si largi, frumos semnalizate. Semnalizeaza chiar si faptu ca tre sa-ti iei vignette. Apoi io n-am gasit io chioscu care le vinde asa ca... pas. Trag tare, stiind ca-s asa aproape de eterna si fascinanta...

La granita ma intreaba daca nu am adus telefoane mobile sa fac afaceri. Si zice unu "ce firma i acolo, zimãns?", Da, exact! Exact atata stiu si ei de Frigland cat stiu si aia de noi. Ce conteaza, aproape am ajuns, imi zic. La intrarea in cel mai urat oras din lume, Oradea, se infunda teava. Dupa jumate de ora, ies si de acolo. Furtuna se vede peste munti. Cu greu ajungem si la ea, fiind coloana de masini, imposibil de depasit. Odata ajunsi la furtuna, i dam a 3-a, punem tempomatu pe 40km/h si ne culcam pe o ureche. Asa arata peisaju la 20km de Cluj la ora 8 seara. Adica pe ziua.

No, bine ca am ajuns si v-am gasit pe toti bine si sanatosi :> Amu' sa sarbatorim.

Thursday, May 8, 2008

1 Mai muncitoresc

Trebuia să fie Norvegia, fiorduri şi stânci. Însă dragii de ei nu au pentru cine curăţa drumu' de zăpadă. Aşa că, în dezamăgirea generală, alegem un traseu mult mai puţin interesant pentru zilele libere ce cu drag ni le oferă statul finlandez de 1 Mai.
Tampere-Helsinki-Tallinn-plajă-Riga şi înapoi. Din feribotu' ce mândru ne căra maşinile în burtă, vedem marele oraş Tallinn, pare că are mai mulţi "zgârie nori" ca toată Finlanda la un loc. Feribotu' ăsta are preţuri mai mici în magazine decât ăla către Stockholm. Mult mai mici, decente de-a dreptu'.Aici ne depăşeşte unu mai rapid da' şi mai scump.
În spate oraşu vechi, că ce-i de văzut în toată Europa asta, dacă nu "oraşu' vechi". Unde ai fost vara asta, pretene? Prin Europa la plimbare, am văzut nişte oraşe vechi minunate. Aici declar ca m-am săturat de oraşe, vreau la munte. Toate-s la fel. Toate au cel puţin o biserică şi turnu' măcelarilor şi al mai stiu io cui. Toate au străduţe mici şi cochete, şi nu-s urâte, da' doar că io m-am cam saturat, am văzut destule şi ştiu că o să mai văd şi fără să vreau neapărat :>
În timp ce soarele ne apune peste mare, io ghici ce găsesc? Telefon... da mă, telefon... nu puhelin (puhelin=telefon pe friglandeză) şi îs în Estonia... alo, mama, eşti bine?
Prin nenumăratele localuri în care ne lasăm banii de turişi pe beri care de care mai bune (cum în Finlanda gaseşti doar la nişte preţuri exagerate), ajungem cică şi în a mai veche crâşmă de-a lor. Api destul de târziu s-o trezit, da' mai bine decât niciodată, nu?
Hell hunt... ştiau şi engleză atunci demult. Amu' o uitat-o mai toţi şi deşi mi se laudă că tineretu' tot o bagă pe engleză, experienţa îmi dovedeşte contrariul. Deşi limbile estoniană şi finlandeză îmi par asemănătoare (şi chiar sunt) şi aproape că înţeleg ce e scris pe afară, nici vorbă să te poţi înţelege cu cineva aşa. În engleză iar... mai greu. Noroc că bulgarii care sunt cu noi o mai rup pe rusă...
În marea piaţă care se găseşte în centrul fiecărui oraş vechi care se respectă nimerim in mijlocul expoziţiei de maşini americane. Mie îmi plac maşinile aşa că m-am bucurat :>
Ăştia dau pe gratis ca să te convingă şi apoi vând ceva de genu alune prăjite, nu ştiu cât îs ele de tradiţionale... papucii lor sigur fac parte din costumaţia medievală a vremii


Obosit de atâta drum, mă întind şi io ca tot omu' pe o bancă şi mă trezesc cu o monedă în mână :>


Riga...

O incertitudine a excursiei a fost pentru mine vizita la Riga. Nu eram sigur că ajungem acolo. De multe ori ne gândeam să luăm un Ryanair ieftin să vizionăm marele sat, fost comunist. Acum îmi pare bine că nu am făcut-o. Oricât de neimpresionat am fost eu de Riga, satu' are o scuză prea bună... sau 2: unu, o fost demolat aproape complet in al 2-lea război mondial; doi. o stat prea mult în comunism. După mult timp am văzut iar şmecheraşi... ruşi de data asta, în maşini sau nu. Cred că-i mai rău ca orice.

Aici e oraşu vechi pe care am impresia că îl tot reconstruiesc de la al 2-lea razboi încoace. Deci aici nu m-am prins ce-i, haos sau ceva restaurant...?!?
Ne-am urcat cu un lift modern si automat acţionat de o tanti ce urcă cu o viteză ameţitoare de 0,5m/h în turnul bisericii Sf. Petru ca să vedem şi partea frumoasă a satului. Pentru că wiki are o panorama prea reuşită, io pun aici numa' nişte mici detalii.

Aici îs io în turnu' bisericii şi tre' să spun că au avut mare grijă să nu cumva să pot sări jos, de parcă io trăiesc într-o ţară aşa deprimantă ca a lor... sau... da...
Muzicanţii din... Bremen, că doar nu din... de unde?
Fraţilor, cu dedicaţie pentru voi care-mi citiţi marele blog, noroc cu o bere letoniana
Gata cu Riga, merem la plajă...

Printr-o eroare a pilotului zilei, şi anume subsemnatu', ajungem la un loc numit Plaja stâncoasă de la Vidzeme (Stony beach of Vidzeme, pentru motoarele de căutare). Nu că Letonia ar avea foarte multe de arătat, fiind ca idee o ţară plată... deci da, locu' ăsta e bun de turism. Ştie şi tanti care vine să ne ia taxa de cort şi de parcare. În prima seara îi dam ceva mărunt şi, ca într-o ţară civilizată UE... un gin să ne ţină minte. Bineînţeles că într-un loc turistic tanti vorbeşte, ca toţi ceilalti veseli letonieni... rusă! Dacă îi spun în engleză că nu avem "cheş" zâmbeşte şi aşteaptă băutura. Mi se pare absolut normal.
Prima experienţă cu noul meu cort. Abia în a doua zi m-am prins cum se montează corect. Sper că nu plouă în el. Da' ce poate fi mai fain decât un foc noaptea în excursie... la munte sau la mare.Cortu' l-am montat, după cum se vede, sub un copac ce sta să cadă... am vrut să-i încerc rezistenţa la furtuni... însă copacu' nu o căzut.Nu vă speriaţi, deşi am fost confundat de nenumărate ori cu El... eu nu am această proprietate de a umbla pe ape.
Nu am crezut că şi la mare poate fi fain. Cineva o vrut neaparat să-mi arate că să poate. Şi i-o reuşit de minune.
Fear of the dark, in the Latvian national park...Sâmbătă dimineaţa au văzut că vin turiştii şi o dat drumu' la lebede. Motiv să le fugăresc de pe plajă da' numa' ca să le pozez.

Trebe să recunosc că oricât am făcut şi fac mişto de aşa ţări mici precum Letonia, Lituania si Estonia, locu asta era aşa de curat ca nu am putut crede. Niciun muc de ţigară nu era pe jos.
Ţie a ce-ţi seamănă chestiile ăstea de pe plajă? Vrei să ştii a ce-mi seamănă mie? Dă un mail :>
Micu' dejun in pădurea de lângă plaja pietroasă din gloriosul stat membru UE Letonia.

Dacă ţi s-o făcut foame vizionând ăst blog lung şi plictisitor ui aici: mâncărurile şi beutura care ne-o ajutat să vieţuim de-a lungul excursiei.

Pescuţ cu ceapă
Bere facută de ei acolo în beraria restaurantului... my precioussssss......
Salată
Mâncarea vikingilor
Supa
Desert
Picior de raţă
Cârnatu casei cu sos de muştar
Urechi de porc crocante
Altă salată

Frate, dacă ai ajuns până aici cu cititu ni parola şi dacă mi-o zici dau o bere când ne vedem... deci parola... oare care sa fie?