Sunday, March 18, 2007

Concert Norther in Inferno Club

Au cantat Scorngrain, Profane Omen, Norther. 8€ biletul.

Pe Scorngrain i-am prins la ultimul "cantec", deci nu pot spune nimic despre ei, decat ca e ceva black. Oamenii stau pe scaun si asculta. Foarte ciudat avand in vedere ca in Romania putine trupe reusesc sa cante asa. Si de obicei ar avea "public".









Asa arata prin bar. Nu e mai mare decat o krokoteka normala de la noi, dar berea e mai ieftina decat la alte baruri la care am fost (3.8€). Pe scena nu e loc nici macar de oamenii care presteaza. Tobele sunt (dupa parerea mea) de copii, insa sunt informat ca sunt niste tobe ft scumpe, desi mici. In orice caz suna bine.







Profane Omen canta ceva amestecat, metal in forta pentru pogo. Pogo care se si intampla insa nu asa frumos ca la teambuilding-ul din 1 dec. 2006 de la Vatra Dornei. Oricum cativa oameni se aduna in fata scenei.









Urmeaza Norther, cu acelasi vocal pe care l-am vazut la Ensiferum. Ma impresioneaza din nou pentru ca canta la chitara lucruri complicate si face si voce in acelasi timp.












Momentul *uck. Nu am inteles, evident, despre ce e vorba. Poate are legatura cu alegerile din zona. Vot uninominal. Finlandezii nu stiu pe cine sa aleaga, ce le mai poti promite? Alcool mai ieftin poate? Vreme mai buna? Credeam ca a venit primavara. Zapada ce a aparut peste noapte ma contrazice. Si ninge in continuare de 24 de ore.



Concert in Hämeenkyrö

Joi am dat peste Lasse, cu care incercam acum sa facem o trupa de black metal. Vineri avea concert cu cealalta trupa, M.W.G. intr-un sat la 30km. Imi exprim dorinta de a merge si se rezolva. Asa ca vineri ne imbarcam intr-un Opel Vectra '89 cu remorca. Mergem sa luam echipamentul inchiriat de ei pentru concert: amplificatoare, boxe, mixere, etc. Spera sa-si recupereze macar banii astia. Eu ma tot intreb, sat mic, putini oameni, si mai putini care sa asculte metal... cum sa scoata banii?









In fine, dupa o calatorie placuta cu muzica metal, nu radio sau alte sunete facute pentru urechile tuturor, nu si pentru ale noastre... ajungem si ne apucam sa instalam "scena".









Dupa mai multe ore, totul e gata si deja am avut parte de prestatie doar pentru mine (soundcheck). Basistul lipseste, el tocmai venea in permisie din armata.









Vine si vremea sa mancam ceva, asa ca mergem la supermarketul din mini-orasul Hämeenkyrö si luam pizza. Apoi ne urcam in alte masini si mergem acasa la Lasse. Asta locuieste in padure la vreo 8km de centrul satului. Vecinii nu se vad. Doar brazi. "Liniste, aer, apa, verdeata, pasarelele ciripesc..." (Toma Caragiu - Un alpinist convins, pentru cunoscatori). Doar muntii lipsesc. Au locul de repetitii in casa asta si trebuie sa spun ca au mai multe scule decat avea ultimul studio la care am repetat in Cluj-Napoca. Si exact acelasi fel de statii de chitara si de bas, 2 seturi de tobe, mult mai multe cinele, 2 pedale duble Tama Iron-Cobra, mixer... loc destul... sauna. Si asta e o trupa necunoscuta.
Aici sunt cu Lasse si Krista la o ţigară pe târnaţ.









Urmeaza concertul, publicul mi se pare extrem de putin, exact cum ma asteptam. Pana se incalzeste atmosfera, toti stau jos si se uita.









La un moment dat canta un cover dupa Metallica - Whiskey in the Jar si vocea lui Lasse suna foarte bine. Printre piesele lor, fac mai multe cover-uri dupa WASP, Amorphis, Scorpions etc. si suna bine, ma intreb de ce nu canta intr-un loc mai mare... inca nu au demo inregistrat la calitate corespunzatoare. Sunet decent nu ajunge in tara asta.







Chitaristul isi face singur chitarile, din lemn... se pare ca e o pasiune pe aici. Uitati-va ce bine arata chitara asta.









Totul se termina si gasim un tip ce ne duce acasa cu masina lui. Da, masina. Semnul de pe capota spune multe. BMW325i - 192CP... sa va mai zic?









Pana acum am reusit sa ajung acasa cu masina, oriunde am fost plecat.
Urmeaza o noapte cu Norther. Abia astept sa dorm sa pot sa ma bucur si de seara urmatoare.

Monday, March 12, 2007

Un weekend romanesc

Weekend-ul trecut a venit Tudor in vizita la Tampere. Am vorbit romaneste asa mult incat m-am simtit ca in Romania (o Romanie utopica, mai civilizata si mai de bun simt).
Ca tot vorbim de civilizatie, uite primul lucru pe care-l vede Tudor in apa din centrul satului: o bicicleta. Ne uitam mai atent si vedem mai multe. Numaram vreo 5. Sa fie o noua forma de arta? Infrumusetarea paraului cu biciclete. E gratis si la indemana. Oamenii isi parcheaza bicicletele afara si nu sunt legate de nimic. Oricine le poate lua si arunca in apa. Evident asa s-a si intamplat, cu siguranta intr-o vineri sau sambata seara cand tineretul reuseste sa se "inveseleasca", desi nimeni nu are voie sa le dea alcool. Hahahaha... nimeni... si ei nu stiu cum sa faca rost... yeah, right!









De vanzare Ninja incepand de la 6.5€. Sau 3 bucati la zece mii.









Aici suntem in fosta fabrica Finlayson, langa, se lauda ei, primul muzeu al spionajului din lume.
http://www.vakoilumuseo.fi/englanti/index.htm












Pentru vizitatorii orasului Tampere, servim specialitatea casei: tamperelainen. Adica niste carnati negri cu gem. Combinatia finlandeza fatala. Putini oameni pot manca tot, nu stiu de ce e meniul recomandat pt turisti? Poate nu mai vor turisti... Tudor sigur nu mai mananca asa ceva a doua oara.









Bineinteles ca ne-am dus in Näsinneula. Toti cititorii fideli ar trebui sa stie deja ce e asta.
Se vede gheata pe lac. O gheata pe care eu personal nu as trece, decat atunci cand viata si-a pierdut sensul. Oricum aici se gasesc destui curajosi. Astept sa aud bilantul din primvara asta, pentru ca in fiecare an e la fel, lectia nu e invatata, si platitorii de impozite se duc pe... apa sambetei.




































Au multe cuvinte care pt ei inseamna una, iar pt noi alta. Inca un exemplu graitor.









Duminica, ne trezim cu greu (hangovered) si iesim la "recuperare" pe lacuri. Alte lacuri, a caror suprafata inspira incredere, cel putin mie, desi eu stau pe o stanca din lac.


















Totusi frica de a umbla pe lac... vorba aia kk pe tine de frica...












...ne face sa mergem mai mult pe poteca de langa lac.


















Tudor e in autobusul catre satul lui, soarele apune dupa un weekend si dupa un lac.









Urmeaza Tampere Film Festival sau cum sa cheltui 10€ si nici macar un somn sa nu prinzi. Citind asta http://en.wikipedia.org/wiki/Tampere_Film_Festival afli ca in 1991 a castigat un film romanesc.

Castigatorii 2007:

  • un film sarbesc (Milan) despre deja prea fumatul razboi si avioanele NATO, drama personala... moarte;
  • animatie din Brazilia (Tyger) cu 3 oameni ce misca un tigru urias peste un oras cu zgarie nori si oameni care se transforma in animale si insecte. De neinteles pentru profanul Wolfdance;
  • film din Finlanda despre 2 minori care asculta heavy metal (chiar asta era numele filmului, Heavy Metal), fumeaza, beau si injura, cu toate consecintele;
  • animatie din Anglia (Dreams and Desires - Family Ties) oribila si alt cuvant care inca nu s-a inventat pentru a descrie ce se intampla acolo. Nu pot sa-mi exprim scarba despre ce am vazut, insa cred ca "societate occidentala decadenta" spune multe;
  • alt film finlandez (No Man Is An Island) despre cat de singur e finlandezul de rand, cu un mos si o baba. Baba e o voce in telefon. Mosu e ocupat sa scrie un testament, insa nu are nimic decat un citat: In the beginning Man created God.
Site-ul oficial: http://www.tamperefilmfestival.fi/2007/eng/index.htm

Sunday, March 4, 2007

Bere si Megapussi

Deja e martie!!! Nu am mai scris demult. Am fost foarte ocupat cu mintrubbing si cutting leaves to the dogs (http://www.mintrubbing.org).
Si alte activitati specifice. Insa intre timp am tot cautat ocazii pe un site si mi-am luat scaun comod si cuptor cu microunde. Gratis. Cu cuptorul a fost mai greu, de fapt e cam greu el si nu am putut sa-l car in brate singur. Asa ca l-am tras pe jos.
Nu, nu am gustat zapada galbena.
Asta e de la caini, si e primul
lucru pe care il invata copiii
finaldezilor: nu manca zapada
galbena. E si sfatul ce l-am
primit de la Marse cand am
venit prima data aici.

Cuptorul si lacul inghetat.
Poveste de adormit copii.






Acasa am luat o bere ROCK
din Estonia la 70c bucata si...
MEGAPUSSI. Sips... de fapt
chips. De obicei nu gust asa
ceva, dar de data asta trebuia...



Noroc ...









cu SAKU!







Apoi am iesit in oras la
ziua Bulgariei.
Am profitat de aerul
de primavara si am facut
cateva poze in centrul
satului.
Aici a fost renumita fabrica
Finlayson. Acum e semimuzeu
si fast food. Si baruri si restaurante
si cinema. Restul inca nu
l-am descoperit/vizitat.

Asa ca bem o bere.
5 natii la un loc.
Za Bulgaria!

O bere...





... cinstit umpluta.
Mai mult de 500ml...
4.5€








Inca 3 poze cu satul by night.























Noaptea in padure.
Ursi, lupi, iepuri, vulpi...
si veverite.
S-au trezit, ieri am vazut
primul meu iepure.
Si azi prima veverita.


La final, nimic nu se compara
cu niste sarmale ca in
Romania.
Abia astept sa le mananc.
Desigur, cand citesti asta
deja pofta a fost satisfacuta.
Reteta e speciala: varza creata
pentru ca varza normala are
frunza prea groasa. Carnea tocata
nu are grasime, asa ca am cumparat
si niste carne cu grasime.
Nu ma intrebati ce , nu sunt
specialist. Altfel umplutura nu
sta inchegata.